Laatste nieuws

Sikorsky CH-53G (static)

De Duitse luchtmacht zal hun zware transporthelikopter afvaardigen om deel te nemen aan de statische tentoonstelling tijdens de 40ste International Sanicole Airshow. De eerste CH-53 werd aan de Duitse strijdkrachten geleverd in 1971. In totaal werden 110 CH-53’s geleverd.

Lees meer

The Blades

De piloten van The Blades hebben reeds in het verleden opgetreden tijdens de International Sanicole Airshow, hetzij als teamlid van The Blades hetzij als lid van de Royal Air Force Red Arrows. Alle piloten in dit uitzonderlijke burgerteam zijn namelijk voormalige Red Arrows-piloten. Nog een bijzonderheid van The Blades is dat het team ook een officiële luchtvaartmaatschappij is.

Lees meer

E-3A Awacs

De E-3 Sentry is een radarobservatie-toestel gebaseerd op het beroemde Boeing 707 passagiersvliegtuig. Het meest opvallende aan het uiterlijk is de enorme radarschotel bovenop de romp. Veel mensen noemen dit toestel ook een AWACS, wat staat voor “vliegend waarschuwings- en controlesysteem” in het Engels.

Lees meer

Mi-24 Hind

In de jaren 60 ontwikkelden de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten de eerste gevechtshelikopters waarmee ze vijandelijke tanks en gepantserde infanterievoertuigen konden uitschakelen. Beide maakten zeer verschillende designkeuzes. De verenigde Staten opteerden voor een slanke helikopter met slechts twee bemanningsleden. Dit werd de AH-1 Cobra die voor het eerst werd gebruikt in Viëtnam.

Lees meer

T-28 Trojan

Aan het einde van de jaren 40 en het begin van de jaren 50 waren de Amerikaanse strijdkrachten in volle overgang naar straalvliegtuigen. Dat betekende dat zij een trainingsvliegtuig nodig hadden dat de piloten beter voorbereidde op de verbeterde prestaties van de gevechtsvliegtuigen waarmee ze zouden vliegen.

Lees meer

F-16 (Mock-up)

De F-16 Fighting Falcon is sinds 1979 het belangrijkste gevechtsvliegtuig van de Belgische luchtmacht. Dankzij voortdurende updates kan het toestel ook vandaag nog uitstekend deelnemen aan gevechtsoperaties en de optredens van het toestel op airshows hebben al veel jongeren geïnspireerd om een carrière bij de luchtmacht na te streven.

Lees meer

DC-3 Dakota

Misschien wel het bekendste transportvliegtuig in de geschiedenis zal vliegen boven Sanicole dankzij de Battle of Britain Memorial Flight. De Douglas DC-3 Dakota, of C-47 Skytrain in de militaire aanduiding, was een immens populair tweemotorig passagiersvliegtuig en transporttoestel.

Lees meer

Royal Jordanian Falcons

De 40ste editie van de International Sanicole Airshow zou niet compleet zijn zonder de Royal Jordanian Falcons, het nationale demonstratieteam van het Koninkrijk Jordanië. Het team had gedurende enkele jaren zelfs hun Europese thuis te Sanicole! De piloten komen uit de Koninklijke Jordaanse luchtmacht terwijl hun toestellen deel uitmaken vanRoyal Jordanian Airlines.

Lees meer

JAS39 Gripen (SE)

De Zweedse fabrikant Saab heeft een lange traditie om zelfstandig gevechtsvliegtuigen te bouwen vanwege de Zweedse neutraliteit. In de jaren 80 stelde de Zweedse luchtmacht de nood vast aan een nieuw gevechtsvliegtuig om de Saab 37 Viggen op te volgen.

Lees meer

Formation Team The Victors

Voor de elfde opeenvolgende maal te gast tijdens de International Sanicole Airshow: Formation Team The Victors uit Ursel. Zij vliegen hun demonstratie met een ongebruikelijk toestel voor formatie-voorstellingen, de PA-28, een sportvliegtuig dat over de ganse wereld wordt gebruikt voor vliegopleidingen en en pleziervluchten in aeroclubs, zoals ook bij Vliegclub Ursel waar de 4 piloten van het team lid zijn.

Lees meer

Breitling Jet Team

De recordhouder op vlak van vliegdemonstraties tijdens de International Sanicole Airshow is ongetwijfeld Jacques Bothelin, leider van het Franse Breitling Jet Team, en vroeger oa van het Martini Team, Ecco en Adecco Team en team Apache. Hij mag dus zeker niet ontbreken met zijn huidige demoteam, het Breitling Jet Team, het grootste burgerteam op jets ter wereld.

Lees meer

Trescal – Starduster

De Stolp Starduster too is een vliegtuig dat als bouwpakket wordt aangekocht. Deze tweedekker is bedoeld als een betaalbaar sportvliegtuig voor 2 personen: De piloot en een passagier. Het kan tot zes G positief en negatief aan en basisfiguren van de luchtacrobatie uitvoeren, maar de Starduster too is allerminst bedoeld voor luchtacrobatie-competities.

Lees meer

F-35 Lightning II (mockup)

In 1997 werd de F-35 geselecteerd als nieuw gevechtstoestel voor de Amerikaanse luchtmacht, Navy en Marine Corps. Elke versie voor deze drie strijdkrachten verschilt: Zo moet de versie voor de Navy de grote krachten van bruuske landing op vliegdekschepen kunnen weerstaan, en vereisen de Marines dat het vliegtuig vertikaal kan opstijgen en landen.

Lees meer

The Red Arrows

Negen knalrode Hawks vertegenwoordigen de Britse Royal Air Force over de ganse wereld. Zij staan bekend als de Red Arrows en hun basisformatie, de Diamond Nine met de negen toestellen in een ruit-formatie, staat wereldwijd bekend als de standaard voor precisie in formatievliegen. Het team is gebaseerd te RAF Scampton in Lincolnshire. Eigenlijk bestaan de Red Arrows uit 10 piloten en toestellen. Red 10 kan u tijdens de demo beluisteren met zijn vakkundig commentaar bij de demonstratie. Hij vliegt ook het reservetoestel naar de show.

Lees meer

F-16 demo (BAF)

2017 is het laatste airshowseizoen voor de huidige Belgische F-16 demo-piloot Tom “Gizmo” De Moortel en zijn toestel “Blizzard”.
Tom is lid van het 31 tijgersmaldeel gebaseerd te Kleine-Brogel en nam deel aan alle recente operaties van de Belgische luchtmacht in binnen- en buitenland.

Lees meer

RAF Typhoon Display

De Britse Royal Air Force zendt hun nieuwste gevechtsvliegtuig naar de Sanicole Sunset Airshow, de eerste maal dat een Typhoon door het luchtruim zal klieven boven Sanicole.

Lees meer

AT-6 Texan

Tijdens de jaren 30 en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurde het gros van de pilotenopleiding met tweedekkers, zoals bijvoorbeeld de Boeing Stearman. Met de overschakeling naar ééndekkers als gevechtvliegtuigen die superieure prestaties leverden, moesten de luchtmachten op zoek naar nieuwe trainingsvliegtuigen die de vliegeigenschappen van deze ééndekkers adequaat konden nabootsen.

Lees meer

F-18 Hornet - Finland

De Finse luchtmacht zal voor de eerste maal deelnemen aan de International Sanicole Airshow tijdens onze 40ste verjaardagsshow. Voor de gelegenheid sturen zij hun jager, de F-18C Hornet.
De F-18 kwam in dienst te Finland in 1996 ter vervanging van de Mig-21 en Saab 35 Draken.

Lees meer

Belgian Air Force - A109

De Belgische luchtmacht neemt deel met de A109 helikopter, welbekend na 25 jaar actieve dienst bij de Belgische strijdkrachten. Dit toestel van het 17de smaldeel te Bevekom is een helikopter die wordt ingezet voor licht transport, medische evacuatie en observatiemissies.

Lees meer

Eurofighter (mockup)

De Eurofighter Typhoon ontstond uit de nood voor een nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen bij vijf Europese landen in de jaren 80: Het Verenigd Koninkrijk, (West-)Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk.

Lees meer

Aerosparx

Aerosparx maakte een geweldige indruk tijdens de Sanicole Sunset Airshow 2016. In 2017 zullen Tim Dews en Guy Westgate ongetwijfeld het Sanicole-publiek opnieuw verblijden met hun Grob 109’s, gemotoriseerde zweefvliegtuigen die ook worden gebruikt door de luchtkadetten van de Royal Air Force.

Lees meer

JAS39 Gripen (HU)

De Hongaarse luchtmacht zendt de JAS-39 Gripen langs om een voorstelling te geven van dit veelzijdige toestel. De Gripen is de modernste jager uit Zweden in een lange rij legendarische multi-role gevechtsvliegtuigen. De Gripen kan opereren vanaf korte start- en landingsbanen en is uitgerust met moderne avionica.


De Hongaarse Gripens werden reeds operationeel ingezet om het luchtruim boven de Baltische Staten te beschermen. Twaalf geleasede Gripens zijn gestationeerd te Kecskemet als deel van het Puma squadron, een lid van de NATO Tiger Association. In Hongarije volgde de Gripen de Mig-29 op, in België is het toestel kandidaat om de F-16 te vervangen.

JAS-39C Gripen
Fabrikant: Saab
Land: Hongarije

Belgian Air Force - Red Devils

Het nationale team van de Belgische luchtmacht, de Red Devils, zal deelnemen met hun vier SIAI SF260 Marchetti’s, die worden gebruikt voor de elementaire vliegopleiding te Bevekom. De Marchetti is een trainingsvliegtuig van Italiaanse makelij dat in dienst is van de Belgische luchtmacht sinds 1969.

Lees meer

Golden Knights Parachute team

De Golden Knights zijn het parachuteteam van het Amerikaanse leger. Leden van dit team komen at de verschillende takken van de US Army, wanneer zij in hun eenheden bijzondere parachute-kwaliteiten hebben getoond. De Golden Knights bestaan uit twee complete teams, met in totaal 24 personen.

Lees meer

F-16 solo demonstration "Zeus"

De naam van de vader van de oude Griekse mythologische goden, Zeus, is een gepaste naam voor het meest geavanceerde gevechtsvliegtuig in de Griekse luchtmacht. De F-16C Block52+ variant van de Griekse luchtmacht heeft een opgevoerde motor en conforme brandstoftanks boven op de romp waardoor het toestel een grotere actieradius heeft.

Lees meer

Bleriot XI – Mikael Carlson

Louis Blériot was de eerste vliegtuigontwerper in Europa. Hij ontwierp de Blériot XI en werd de eerste persoon om het Engelse kanaal over te steken op 25 juli 1909 met zijn Blériot XI. De Blériot XI heeft nog enkele andere premières op zijn naam staan: Eerste toestel om over de Alpen te vliegen, eerste toestel om een looping te maken en het eerste toestel in militaire dienst.

Lees meer

Christian Moullec

De Franse Auvergne is de thuisregio van Christian Moullec, die gepassioneerd is door natuurbehoud en vogelbescherming. Sinds 1995 tracht hij wilde vogels te trainen om veilige routes te volgen tijdens hun trek naar het zuiden en de terugreis in de lente.

Lees meer

Patrulla Aspa

De Blue Bees, The Grasshoppers, The Blue Eagles, The Sharks, Black Cats, Czech Hind Trio: In de loop van de jaren hebben verschillende militaire helikopterteams het beste van zichzelf gegeven te Sanicole. In Europa zijn demonstratieteams met helikopters echter zeldzaam geworden.

Lees meer

  • 1
  • 2
logo Sanicole 2016